Veverica

Navadna veverica je glodavec, ki ga bomo srečali po gozdovih po vsej Sloveniji. Pogosta je tudi v mestnih parkih. Mlade veverice so ljubke, prikupne in prijazne živali. Ko odrastejo, se njihov značaj spremeni in postanejo potuhnjene in popadljive ter neprimerne kot domače živali. Najbolj problematične postanejo spomladi v času parjenja.

Veverica je glodavec, ki zraste od 20 do 25 cm in ima rep dolžine do 20 cm. Barva dlake je zelo različna ter odvisna od letnega časa. Trebuh je bel, hrbet poleti rjavo rdeč in boki rdečkasti. Dlako menjajo spomladi in poleti. Zimska dlaka je gostejša.

Je odličen plezalec po deblih in vejah in dober skakalec. Aktivne so dopoldne, pozno popoldne in zvečer, preko opoldneva se zatečejo v gnezda na počitek. Če so jeseni deževne in hladne, številne veverice preko zime poginejo, saj si ne pripravijo dovolj zalog hrane. Glavna hrana veveric so semena dreves. Najraje imajo semena smrek, borov in jelk. Prehranjujejo se tudi z oreški, gobami, sadjem, plodovi jagodičevja, mladimi poganjki, popki, žuželkami in ptičjimi jajci. Občasno odstranjujejo lubje dreves, da pridejo do drevesnih sokov.

Navadna veverica

CC0: wikipedija

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja